
Yararlı Olabilecek Yelken Trikleri
YELKEN AYARLARI
İki türlü ayarımız var. Karada yapılan ayar ve denizde yapılan ayar.Havanın sertliğine göre ayarlar yapılır.Hangi hava olursa olsun yelken rüzgar aldığında yelkende izler oluşmamalı.Açevella gerginliği palanga gerginliği, gırcala gerginliği, alt yaka kaniğamı gerginliği iyi ayarlanmalı bunlar yelkende izler oluşturacak faktörlerdir…
DENGEDE DURMA, DÜZ GİTME
Yelkenli tekne tamamen denge üzerinde gider bu dengeyi biz ayarlamak zorundayız. Öne oturursak teknenin önü batar, öne çarpan dalgalar ile tekne yavaşlar. Geriye oturursak tekne arkadan köpükler çıkarır buda teknenin önünden fazla hava giriyor demektir. Arkadan köpükler çıkarması olayına Türbülans diyoruz. Hava sertleşmeye başlar ise hafif geriye otururuz, hava hafifler ise hafif öne otururuz. Sert havalarda trapeze çıkmalıyız yani başımızı küpeşteden dışarıya çıkarıp küpeşte ye oturmalıyız. Hafif havalarda teknenin içine oturmalıyız. Dengede oturmak tekneye her zaman sürat katacaktır. Sabırlı oturmanız gerekecek. Tekne içinde fazla hareket teknenin yavaşlamasına sebebiyet verecektir.
PUPADA YELKEN AYARI, DENGE SALMA OTURUŞ ŞEKLİ
Rüzgar arkadan aldığında sadece basınçla gidiyorsun. Sürtünme fazla ve emiş olmadığından hızın yavaş sürtünmeyi azaltarak hızlanabilirsin. Bunun için tekneyi üzerine alacaksın salmayı kaldıracaksın sürtünmeyi azalsın ki hızlansın. Küpeştede oturacaksın aynı bisiklet oturuşu gibi ama dümene yakın olan bacağın karşı tarafta kalmalı.
KAVANÇA TEHLİKELERİ VE ATILIŞ ŞEKLİ NASILDIR?
Sert havalarda kavança yerine tramola ile dönüşü tercih edin. Kavança atacağınız zaman teknenin ortasına gelecek biçimde kendinizi hazır tutun iskotayı üç bağdan tutarak dizlerinizin üzerinde atın.Yelken geçtiğinde iskotayı yavaşça salın ve atmadan önce salmayı hafifçe kaldırın tekne suda kayma yapsın ve devrilmeyi önlemesin.
YÖN BULMA OTURMA YERİ
Kıyıdan ayrılmadan önce gideceğimiz yer ve döneceğimiz yerde belirgin sabit büyük yer tespit etmeliyiz.Yerimizi kaybetmemek için.Gideceğimiz yere rüzgarın açısı ve hangi seyir ile gidecek.Karada ön planını yap.
OPTİMİST SPORCULARININ TEKNEDEKİ DENGE VE OTURMALARI NASIL OLMALI?
Yaptığımız seyre göre teknenin neresinde oturacağız .Fazla rüzgar geldiğinde teknemizi düz tutmalıyız.Düz tutabilmek için trapeze çıkmalıyız.Teknenin dengede olması önemli çünkü teknenin hızını etkiler.Hava hafiflediğin de teknenin içine oturmalıyız. Hafifi havalarda orsada ağırlığımızı öne vereceğiz sert havalarda orsada teknenin burnu batmayacak şekilde öne oturmalıyız önü battığı müddetçe geriye oturmalıyız. Her havada orsa için tekneyi düz tutmalıyız, apazda az oranda tekneyi üstüne al.
OPTİMİST SPORCUSU RÜZGARI NASIL HİSSETMELİ?
Rüzgar sallanan bayraklardan, ağaç dallarından, dalga yönlerinden, tenimize çarpan rüzgarın serinliğinden, teknemizdeki rüzgar gülü ile rüzgarın yönünü bulabiliriz. Rüzgarın gidiş yönünü teknemize ve yelkenimize nasıl çarpar neresinden çarpar. Bunu hissetmek zorundayız.
Yelkenimizdeki tüğlerin düz uçuşu önemli.
RÜZGARIN OLUŞUMU VE YÖNÜ
Rüzgar sıcak hava ile soğuk havanın yer değiştirmesinden oluşur. Birbirlerine paralel olarak eserler. Önlerin engel çıkmadığı üzere düz devam ederler. Engelin biçimine göre yön değiştirirler. Yelkenimize çarpınca da yön değiştirirler. Yelkene giriş açısı da önemli bunun doğruluğunu tüğler gösterir .Çıkış’ın doğruluğunu da arka çıkış tüğlerin den anlıyoruz.
DÜMEN HAKİMİYETİNİN ÖĞRENİLMESİ, ÇABUK DÜZELTİLMESİ
Dümen devamlı yön değiştirmek isteyecektir onu biz yeke ile kontrolde tutacağız teknemizin burnu kerterizde gidecektir.Fakat rüzgar etkisi ile yön değişimi yapmak isteyecektir.Bunu dümen hareketleri ile çabuk ve kuvvetli biçimde cevap vereceğiz.
GİDİLMEYECEK TEHLİKELİ ALANLARI GÖSTER
Bazı yerlerde kayalık olabilir. Gücünüzün yetemeyeceği rüzgar alanları olabilir. Bu yerlerin tespiti yapılmadan denize inilmemesi gerekir. Yüzen insanların aralarına yelkenle girilmez Rüzgar altındaki engellere her zaman dikkat edeceğiz. Rüzgar üstüne tırmanmaya çalışacağız.
İKİ NOKTA ARASINDA ORSA GİDİN , KÖRDE KALMA VE KURTULMAYI GÖSTER
İki şamandıra atılacak iki şamandıra kerteriz alınarak hareket edilecek.Arada tekne burnu rüzgara çevrilerek körde kalınıp körden kurtulma yapılacak. Körden yeke kendimize çekilerek ya da iskota toplanılarak körden kurtulanacak.